2012. február 23., csütörtök

Borjour Magnum 2012 – A legnagyobb beltéri kóstolón jártam


Akinek február közepén nincsenek elvonási tünetei, már ami a borfesztiválokat és a nagy volumenű beltéri kóstolókat illeti, az vagy kiszeretett az ilyen rendezvényekből, vagy soha nem is szeretett bele. A magam részéről, mióta elfogadtam, hogy az elmélyült beszélgetések, valamint a nyugodt körülmények között történő „szakmai” kóstolás helyszíne nem egy korlátlan kóstoló, ahol a belépőjegy befizetése után mindenki annyit és annyiszor kóstol, amennyit és ahányszor csak akar, ráéreztem az ízére, és megszerettem az ilyen eseményeket is.

Fotók: Nagy Zita - Borgőz
 
Mert hát nagyon jó találkozni ismerős arcokkal, vagy éppen megismerni újabbakat, és jó közben borozgatni, kóstolgatni, jönni-menni, beszélgetni, szóval kötetlenül eltölteni egy klassz estét olyan társaságban, ahol mindenki szereti a bort. „Borjourék” nem titkolt szándéka is ez a „behemót borfesztivállal”, a Borjour Magnummal, amely nem akar komolykodni és túlmisztifikálni semmit, miközben mégiscsak közelebb hozza a borászokat és a borszeretőket egymáshoz. Az ELTE Gömb Aulájában eltöltött este nekem is inkább a beszélgetésekről szólt, miközben persze rendre változott a poharam tartalma, nyerspezsgőtől a masszív vörösborokon át az aszúkig bezárólag. Éppenséggel volt miből választani: 3 szinten 120 kiállító 300 tétele várakozott arra, hogy elfogyjon. 

Nánási Lajos és Litauszki Zsolt
 
De hiába, sosem elég az, ami van, a kóstolgatások közepette egy idő után vágyni kezdtem valami másra, valami pluszra, valami különlegesre, izgalmasra. Meg is találtam. Az etyeki Kertész Családi Pincészet rukkolt elő a zseniális ötlettel, vagyis boraik kóstoltatása mellett némi kulináris kalandra is elcsábították a közönséget. Nem először ihletnek meg séfeket a Kertész borok: karácsony tájékán az Olimpia étterem tulajdonos-séfje, Takács Lajos álmodott narancsos-korianderes borjúcsülköt, meg thai citromfűvel ízesített ananászmousse-t az etyeki borokhoz, itt, a Borjour Magnumon pedig a 21 Magyar Vendéglő, a Pierrot Vendéglő és a Pest-Buda étterem kreatív séfje, Litauszki Zsolt és a „tiszta ízű, jó kaják” mestere, Nánási Lajos készített két kóstolófalatkát. Az egyik költemény préselt borjúfej vecsési káposztával töltve, kimchivel és chili pasztával, valamint Kertész Chardonnay-ban áztatott mazsolával, a másik falatka pedig mangalicából készült kocsonya alma vinaigrette-tel. A borpárok: Kertész Carla 2010, és Kertész Zöldveltelini 2011. Előbbi félédes házasítás, a préselt borjúfej izgalmas párja, utóbbi pedig friss és száraz tétel, a kocsonya és a vinaigrette tökéletes társa.

Az igazioliva "atyja", Tóth Gusztáv
 
És ha már izgalom, csábítás és kulináris kalandok, nem hagytam ki az olívaolajak végigkóstolását sem. Tettem mindezt Tóth Gusztáv segítségével az igazioliva standjánál, ahol a portugál SAOV Terras do Pouchão DOP olaj tulipánjait és nárciszait érezhettem, a spanyol Cortijo Garay Picual eleganciáját ízlelgettem, és a francia L'Or de Taurenne orgonabokrában kalandoztam. Soha nem éreztél tulipánt, nárciszt, frissen vágott füvet, orgonát egy olívaolajban? Akkor eddig lehet, hogy nem is találkoztál igazi olívaolajjal. Érdemes tehát odafigyelni vásárláskor, ahogy azt Gusztiék is ajánlják: „Légy észnél, figyeld a palackon a termőhelyet, a termelőt és a bogyófajtát – kábé itt kezdődik az olaj, a többi csak üzlet.” Nem mellesleg, ha olívaolajra van szükség, valamennyi tisztességes étterem náluk vásárol. A két fent leírt kulináris kaland még vagányabbá és vonzóbbá tette számomra a Borjour Magnumot, mintha csak egy jó pasi ingét gombolgatnám ki...
  



Aztán persze újra a boros standoknál találtam magam, szájról-szájra jártak a hírek, hol mit érdemes kóstolni, még néhány ismerős arc, még néhány mosoly, majd szép lassan eltűnt a tömeg a pesti éjszakában. Néhány pohár még álmosan csattant a földön, majd a Borjour Magnum bezárta kapuit. „Ugye megmondtuk, hogy jó lesz?” – tették fel a kérdést a szervezők az esemény után, és hát igen, megmondták, és jó is volt. Ami pedig kimaradt, az kimaradt, majd talán egyszer mégis megtörténik velem, ha úgy kell lennie… Talán éppen jövőre.

Fotók: Nagy Zita - Borgőz

A Borjour Magnum néhány további pillanata képekben:











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...