2012. április 25., szerda

Akik élnek, azok délnek mennek - Borzsongató hétvége jön!

Ha áprilisban azt halljuk, hogy hétvégén kánikula közeleg, valahogy ösztönösen beáll a képzeletbeli iránytűnk dél felé. Le akarjuk rúgni a cipőt, fűszálat rágcsálva heverészni a napon, aztán persze valami jófélét enni, utána bort inni, este meg táncolni, mulatni, vagy éppen békésen szuszogva nagyon nagyot pihenni valahol a villányi lankák között. Másnap kicsit tekerni a bicajjal, vagy túrázni egyet, aztán jöhet megint a bor, a beszélgetések és a vidámság. Szóval: még több napfényt ide! Menjünk a hosszú hétvégén Villányba BorZsongani, esernyő helyett pedig vigyünk magunkkal naptejet! 

Fotók: www.borzsongas.hu

Szinyei Merse Pál mondta egykor Majális című képéről, hogy „nem akartam mást ábrázolni, mint amit az világosan kifejez: egy szép tavaszi napot, melyet a városból kirándult víg társaság élvez.” Nem akar mást az április 27-től május 1-ig tartó Villányi BorZsongás Fesztivál sem, amelynek programját a magam részéről alaposan átnéztem. Arra a felismerésre jutottam, hogy vagy készítek egy feszes forgatókönyvet, amelyet akkor sem írok felül, ha tüzes vassal kényszerítenek rá, vagy pedig lazán rábízom magam a sorsra, és hagyom, hogy csak úgy megtörténjenek velem a dolgok, már úgy értem, bizonyos határokon belül. Még nem tudom, melyik verzió lép életbe, de az biztos, hogy sok mindenhez lenne kedvem. Nem könnyíti meg a dolgomat, hogy 9 település 18 zsongó borudvara vár arra, hogy felfedezzem, de soha nagyobb panaszkodni valóm ne legyen! Pár program tehát a teljesség igénye nélkül, inkább azok, amelyeken első blikkre megakadt a szemem:



Szóval… Lehet majd Gasztro Kalandtúrázni Siklóson, A Borozóban, ahol a borok íz- és illatvilágához bonbonokat hangolnak. Kisjakabfalván, a Jackfall Bormanufaktúránál táncoktatás lesz Szalay Attila táncoktató vezetésével. Salsa, Samba, Cha Cha Cha, Tangó, és még sorolhatnám, közben a tüzes táncokhoz tüzes borokat kóstolhatunk. Villányban, Gere Tamás és Zsolt Pincészeténél extrém Grill Terasz, ahol hordódongán grilleznek halat és egyéb finomságokat, vendégként pedig az egykori Gerilla grilles Sági Szilárd érkezik. Este kerti party a pincészet kedvenc roma együttesével. A Janus Borháznál szőlőbejáró élmény-kóstoló, jelige: kockás pokróc, festői táj, finom borok. Bejárjuk a Janus szőlőt, 6 fajtánál megállunk, megnézzük, majd jól megkóstoljuk a borát, mellé borkorcsolyázunk is kicsit. Kisharsányban, a Vylyan Pincészetnél igazi majális hangulat: lazulás, piknikezés és sütkérezés a szőlőben, a fűben, vagy a teraszon, illetve Ede a levesben „könyvkóstoló”, amelynek keretében Cserna Szabó András és Fehér Béla olvasnak fel és főznek is könyvükből. Mindeközben ugyanitt Fláre Beás koncert.


  

És ha már könyv és irodalom: a Matias Borozóban Ízek és Gondolatok, avagy négyfogásos vacsora, hozzá Márai Sándor Füves Könyvéből tálalt gondolatok a Macskaköröm előadásában. Akik túrázni szeretnének, azoknak lesz bakancsos túra, orgona túra, pincejáró túra, Ördögszántotta túra, és még egy Simson túra is. Palkonyán részt vehetünk Major Judit keramikusművész workshopján, de lesz még egyéb kézműves foglalkozás is, valamint májusfa állítás, hordógurítás, grillező verseny, borásztalálkozó, és akkor még a zenei programokról nem is beszéltünk: műfaj szerint blues, jazz, rock’n’roll, komolyzene, népzene, cigányzene, könnyűzenei koncertek, magyar táncház, latin tánctábor, valamint  stand up comedy is.

Sor kerül a „The Best of Stifi” stifolder versenyre is, ahol megismerkedhetünk a fergeteges villányi szalámik büszke készítőivel. Kóstolhatunk, és a legjobbakra szavazhatunk is, mert a szakmai zsűri (Árpás László a sonkamester; Bíró Lajos Executive Chef, Bock Bisztró; Csíki Sándor gasztronómiai szakíró; Jókuti András gasztroblogger, Ruprecht László Executive Chef, valamint 6 fő a benevezett szalámik készítői közül) díján kívül a közönségdíj is kiosztásra kerül. És hogy mi az a stifolder? Hajdani változatában hurkának indult, mégis kolbásszá változott, és leginkább a hesseni „Ahle Worscht” (öreg kolbász) hazai változatának tűnik. Lényegében egy 45-55 mm vastag kolbász, de aki többet szeretne róla tudni, olvassa el a részletes szakirodalmat, hiszen nem kizárt, hogy nemsokára akár védett kulturális értékké is válhat.



Már csak pár nap tehát és itt van a Borzsongató nyár! A fenti felsorolás csupán töredéke mindannak, amit a hosszú hétvégén majd a Villányi borvidéken találunk, úgyhogy mindenki szemezgessen kedvére a programokból az esemény weboldalán, amit azért is érdemes megtenni, mert itt találhatjuk meg az árakat, az esetleges asztalfoglalásokhoz vagy túrákra való bejelentkezésekhez szükséges információkat, valamint a Zsongó buszjárat útvonalát és menetrendjét. Hétvégén tehát „inkább délre kéne menni, ott semmi nem annyira kemény”... (Kispál és a Borz: 0 óra 2 perc).

A BorZsongásban résztvevő települések és pincészetek:  

Csarnóta - Tenkes Csárda
Harkány - Dráva Hotel
Kisharsány - Vylyan Pincészet
Kisjakabfalva - Jackfall Bormanufaktúra
Palkonya - Hárságyi Pince
Siklós - A Borozó, Joó Pincészet, Szabó Pincészet
Túrony - Janus Borház
Villány - Crocus Gere Borhotel (Gere Attila Pincészete), Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Polgár Pincészet, Bock Pince Panzió, Ottó Panzió és Pince, Matias Étterem és Borozó, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete
Villánykövesd - Hotel Cabernet, Blum Pince Borozó

Fotók: www.borzsongas.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...