2012. június 12., kedd

Levél a diófa alól – Tárgy: Kárpát-medencei Borászok Találkozója

Kedves Viktor!

Valahogy nehezen születik meg az idei nyár… Ha világot is lát egy-két nap, amikor rekkenő a hőség, és fények-árnyak kergetik egymást a felforrósodott házfalakon, hamarosan fújtatva-csattogva átvonuló zivatarfelhők zavarják meg a nyugalmat. Most éppen szikrázó a napsütés, a nyitott ablakon át néha beköszön, és megsimogatja a hátamat a szél, a pohárban hűs rozé. Ebéd után leültem kicsit, hogy olvassak, itt, rövid időre hazatérve a szülői otthonba, ahol kint a konyhában Anya süti a vasárnap délutáni süteményt. Közben gyerekkor száll a levegőben, fahéj, porcukor és cseresznyeillatok hátára kapaszkodnak fel az emlékek.

Fotók: Nagy Zita - Borgőz
 
Aztán valahogy mégsem tudtam a könyvre figyelni… Ismered talán az érzést, amikor inkább mondanál valamit. Talán egyszerre túl sok mindent is. De valahogy nincs meg a kezdő gondolat, nincs meg az a szál, amelyre felfűznéd a gyöngyöket. Ilyenkor egy ideig ülsz és nézel és kattognak a fogaskerekek, majd egyszer csak súlyos kulcs fordul a zárban, és kinyílik egy ajtó. Tulajdonképpen már pénteken, ott, a budatétényi Rozáriumban megszületett bennem ez a levél, a Kárpát-medencei Borászok Találkozóján. Miért? Nem tudom pontosan… Egyszer csak azt éreztem a kisújfalui Mátyás Pince faházikójánál kóstolgatva és beszélgetve, hogy nem vágyom másra, csakis erre, beülve a kis kivilágított mézeskalácsházak által körbeölelt hatalmas dió- és cseresznyefa alá. Egyszerűen csak LENNI vágytam, élvezni a borokat, a társaságot, a beszélgetéseket, a zenét, és a szabadságot a vágtatva átvonuló felhők alatt.



A kerítésen túl a Nagytétényi út péntek délutáni esztelen forgalma cikázott, de a kertbe, a virágzó rózsatövek és a borászok faházikói közé valahogy nem tudott beférkőzni mégsem. Mint egy kívül rekedt világ, amelyért egyáltalán nem kár. A színpadon az Overnighters játszott éppen blues dallamokat, asztalunkhoz pedig a felvidéki Kasnyik Pincészet tulajdonosai ültek le, hogy megvitassuk a világ nagy történéseit. A pohárban közben Dunaj vöröslött, a szél pedig egyre makacsabbul kúszott be a kabátok alá. Aztán a rózsakertben „az élet álom, s az álom szép, álmodj vélem a szívünkért” sor úszott el a fejünk felett, vagyis a Napra és a Tulipános. Közben a kis házikókban Balla Géza, Laposa József, Mátyás András, Asztalos Zoltán, Lenkey Géza, Csetvei Krisztina és Demeter Zoltán személyesen töltötte a poharakba keze munkáit.



A rózsatövek között gyerekek kergetőztek, vagy éppen a játszóházban készítettek receficét és szárdudát. A felnőttek borospoharakkal a kezükben beszélgettek, én pedig arra gondoltam, hogy itt mindenki megtalálta a helyét. Aki nem, az valószínűleg súlyos dolgokat cipel a lelkében, letehetetlennek tűnő terheket, régi sérelmeket, amelyek talán már soha nem fakulnak, pedig nem késő… Soha nem késő. Már sötétedett, amikor a Makám lépett színpadra. Páran táncra perdültek a hűvös estében. „Párom, párom, édes párom, holdas estét nem sajnálom…” Beköszöntünk aztán Csetvei Krisztinához, aki a borásztalálkozó legfiatalabb borászaként mosolygott a standnál. A háttérben már Czakó Péter és barátai játszották a jazz-t, jól esett hozzá a BABA rozé. Aztán vészesen közeledett az utolsó vonat indulásának időpontja.




Körülnézve már csak egyetlen faházban pislákolt a fény. Érdekes módon pillanatok alatt megtelt a stand, mintha csak egy láthatatlan mágnes vonzaná oda a még ott lévő vendégeket. Lenkey Géza fogadta az érdeklődőket, egyedüliként e kései órán. Valahogy itt, ezen a helyen, ebben a pillanatban állt meg végleg az idő. Olyannyira, hogy észre sem vettük, hogy ott ragadtunk a Rozáriumban. A Túlélő nevű bort kortyolgattuk. Mintha csak üzenet lenne. Mintha azt súgná halkan, hogy soha, semmi ok az aggodalomra, mindig minden úgy történik, ahogyan annak történnie kell. De aminek eleje van, annak vége is, mindig, elkerülhetetlenül… Úgyhogy mi is elindultunk hazafelé a budatétényi éjszakában. Néhány garázsmenet húzott el mellettünk, az egyik aztán nagy meglepetésünkre kérés nélkül felvett minket… Mosolygó buszsofőr, hidak, árnyak, fények… és a megérkezés. 




A végére nem maradna más, mint valamiféle összegzés. Valami tényszerű összefoglaló, miért is volt jó ott lenni, a nagy árnyas diófa alatt. Mit tud ez a találkozó, amit más borfesztivál nem. De nem írok összegzést, helyette inkább egy nagyon jó barátom leveléből idéznék: „Az élet tényleg gyönyörű. Még ezekben az igazságtalannak érzett időkben is van benne valami eredendő, legyőzhetetlen szépség, titok, báj... Meg, persze északfok, idegenség. De hát ettől lesz szép a vajjal-mézzel kent kenyér a diófa alatt.

2012. Nyárelő hava

Fotók: Nagy Zita 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...