2012. augusztus 28., kedd

Ahogy én szeretem - Budavári Borfesztivál


Mivel nemrég érkeztünk haza Horvátországból, még nagyon frissek a boros és gasztronómiai élményeink. A fűszeres-fehérboros lében főtt feketekagylók és a grillezett halak íze szinte még a szánkban, némi gyümölcsös, friss, ásványos Žlahtina és Malvazija borok kíséretében. A sóstúrós burek hiányáról inkább nem beszélek, magamba temettem, de nem nyugszik békében. Egy szót viszont az idei Budavári Borfesztiválra látogatóknak máris javaslok memorizálásra: „Živjeli!” (ejtsd: Zsivjeli!) Koccintáskor alkalmazandó, és egy mosoly dukál hozzá leginkább. Már csak pár nap ugyanis, és szeptember 12-én újra karszalag kerül a csuklókra, a legkitartóbb Borfesztiválozóknak immár huszonegyedszer. Idén két fő téma köré szerveződik a fesztivál, az egyik a Fiatalság, borosság, vagyis hazánk új borászgenerációjára fókuszálunk majd, a másik pedig Horvátország, mint a fesztivál díszvendége. A következőkben egy lehetetlen feladatot próbálok teljesíteni, beosztom az időmet a fesztivál idejére.

Nemsokára nyitás! - Fotók: Nagy Zita
 
Hétfő-kedd: Tanulok

Akik nemcsak borokra, hanem tudásra is szomjasak, azoknak már a kapunyitás előtti két napot is szívből ajánlom, méghozzá tapasztalatból! Tavaly ugyanis mindkét Boregyetem előadáson részt vettem, így tanulhattam a szarvasgombák rejtélyes életéről, és a francia borokról is. Idén a Boregyetem első napja az előadókat tekintve a fiataloké (szeptember 10. hétfő, 16-19 óra). Megtudhatjuk, hogy mire készül Magyarország ifjú borászserege, és közben persze boraikba is belekóstolhatunk. Először rögtön három Egri Bikavérbe, és három Egri Csillagba, miközben Gál Tibor és Sebestyén Csaba a XXI. század Bikavéréről és Egri csillagáról mesél majd. Aztán Gere Andrea és Hernyák Tomi arról fejtegeti ki véleményét, hogy minden a szőlőben dől-e el, vagy inkább a facebook-on. Eközben sem maradunk szomjasak, hiszen magukkal hozzák saját készítésű boraikat is. Lesz Zöldveltelini, Chardonnay, Sauvignon Blanc késői szüret, Portugieser, és a híres Gere Kopár is a pohárba kerül.

Hernyák Tomi majd megmondja... A Boregyetemen

Ezt követően Tokajból érkezik majd Árvay Angelika és Demeter Endre, „Tokaji: édes mostoha?” című előadásukkal, és velük együtt az Élvezet és az Édesem is. Ugye jól hangzik? A magam részéről a Boregyetem második napját is nagyon várom (szeptember 11. kedd, 16-19 óra), hiszen nemcsak borokról, de némi történelemről és kultúráról is tanulhatok, a délután és kora este ugyanis Horvátországé lesz. Horvát termelők adnak majd elő a magukkal hozott számos, világszinten is elismert boruk segítségével, így mutatva be minden résztvevőnek a horvát borkultúrát. A sóstúrós burekre majd megpróbálok nem gondolni közben, bár úgy érzem, most már örökre szívembe zártam.

Aztán… Minden túlzás nélkül ki merem jelenteni, hogy életre szóló élmény volt számomra az idei VinAgora borgálán az a Láthatatlan kóstoló, ahol teljes sötétségben, vakok segítségével kóstoltam. A Borfesztivál szervezői mindig nagy figyelmet fordítanak a fogyatékkal élőkre is, így újdonság az idei rendezvényen a Hallatlan Boregyetem. Tavaly több mint 40 vak és gyengén látó tapasztalhatta meg Nagy Ákosné, a Corvinus Egyetem docense segítségével hogyan kell szakszerűen bort kóstolni, melyik bort milyen hőmérsékleten szokás fogyasztani, és hogy milyen ételhez melyik bort érdemes választani. Idén a siketek és nagyothallók élhetik át ugyanezt az élményt jeltolmács segítségével.

Csík zenekar

Szerda-péntek: Táncolok

12-én, szerdán, kinyílnak a borrajongók előtt a Budai Vár súlyos kapui, és innentől kezdve kell igyekezni mindenhol ott lenni. Előrevetítem, sajnos nem fog sikerülni, ezért csak szemezgetek a színes és tartalmas kínálatból. A színpadi programok mindig rendkívül élvezetesek, én a magam részéről nagyon szeretem a Duna ezüst szalagját meg a lemenő napot nézegetni pohárral a kézben, miközben a színpadról jófajta jazz- vagy népzene szól. A fellépők a teljesség igénye nélkül: jön a mindig vidám Vivát Bacchus, a lelket megérintő Csík zenekar (ezúttal Ferenczi Gyurival és a Rackajam-mel), aztán Unger Balázs a "cimbalom Chuck Berry-je", vagyis a Cimbaliband zenekar, a szilaj lovon Balkánt és Kárpát-medencét végigvágtáztató Besh O Drom, a mindig megríkató Ghymes, az ősi, elementáris, meditatív és filozofikus Etnofon Zenei Társulás, aztán 14-én, pénteken „One more drink, Lacikám?”, vagyis nagy kedvencemre (ki is vastagítom), a Kerekes Band-re fogok táncolni!

Szombat-vasárnap: Lazulok és salsázom

A szombat a Magyar Folklór Napja lesz jókedvű néptáncegyüttesekkel, a Törley Pezsgőrend avatási szertartásával, este pedig Pál István Szalonna és bandája húzza majd a talpalávalót. Vasárnap ismét újdonsággal rukkol elő a Borfesztivál, a zárónapon, 16-án a Magyar Jazz Szövetséggel közösen rendezik meg a IV. Magyar Jazz Napját. Lazulós, sétálgatós, együtt táncolós lesz tehát az utolsó nap, MoNaMO és Vendégeivel, a Budapest Bossanova Quintet-tel, aztán jön a Basszusgitár Ünnep Jaco Pastorius emlékére, többek között Póka Egonnal, és Horváth „Plutó” Józseffel. A Borfesztivál zárás pedig fergetegesnek ígérkezik, ahol még salsázni is fogunk! Ebben segít majd a 12 tagú, ütősökkel és fúvósokkal bőven rendelkező salsa és latin jazz zenekar, a Ricardo Salsa Club.

Minden nap: Eszem-iszom

És persze nincs Borfesztivál borok, gasztronómiai csodák és azok kóstolgatása nélkül! A kiállítók listáját tanulmányozva könnyen kétségbeesett fejvakarásba kezdhetünk, hiszen a választék óriási. Ajánlom azonban mindenki figyelmébe a hasznos Borfesztivál Borongolót, itt borvidékekre lebontva megtalálhatjuk kedvenc borászatainkat, standszámmal együtt. Mivel az idei Borfesztiválon a fiatal borászoké a főszerep, kiemelten figyelünk majd rájuk. Ebben segít a faházakon elhelyezett megkülönböztető logó, ahol ilyet látunk, ott biztosan fiatal borászt találunk. A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete lesz idén a Borfesztivál kiemelt vendége, így a tagok az Oroszlános udvarban, a Magyar Rádió színpada mellett töltögetnek majd felváltva és együtt is a poharakba.

Horvátország a pohárban

A díszvendég, Horvátország nemcsak a borait hozza el, de gasztronómiáját is bemutatja. Jöhet tehát a nyári horvátországi élmények felidézése frissen szelt dalmát sonkák és a délszláv konyha emblematikus fogásaival, a hozzájuk illő könnyű, horvát borokkal. Gasztronómiához kötődik még a hazánkban első alkalommal a Borfesztiválon megrendezendő Spanyol Sonkaszeletelő Verseny. Érdemes végignézni, ahogy a cortador de jamon - vagyis sonkavágó – mesterség jelöltjei megküzdenek egymással, de bevezetésként Anselmo Pérez spanyol sonkaszeletető mester is tart bemutatót.

A sonkákat felszeletelik, ugye?
 
A végére még egy gasztronómiai különlegesség: idén a Borfesztivál és a TableFree Budapest közös kulináris eseményt szervez, melynek keretében a résztvevő éttermek 5 fogásból álló menüsorokat készítenek, természetesen borokkal kísérve. A Fesztiváléttermek közül 7.000,- Ft/fő áron kínál majd különleges falatokat az Araz, a Chess, a Chez Daniel, a Negro, a Paris-Budapest, a Princessin, a Riso és a Krizia, 14.000,- Ft/fő áron pedig az Alabárdos, a Baraka, a Salon Étterem – Boscolo, az Olimpia, a Pavillon de Paris, a Spoon, a Trattoria Toscana, az XO Bistro és a Vár a Speiz. Részletek, menüsor, és foglalás itt! Számomra leginkább az Olimpia menüsora vonzó, a már említett nyári emlékek miatt, vagyis: Isztriai alapanyagokból készített vacsora hegy és tenger koncepció alapján. Alapanyagok: malac, bárány, mangold, hegyi sajtok, makréla, garnéla, branzino, tonhal  vulkanikus, sós, badacsonyi, somlói és tokaji borokkal párosítva.

Szóval naptár kitöltve, idő beosztva, a végén úgysem úgy lesz semmi, ahogy elterveztem, de a Borfesztiválozás már csak egy ilyen műfaj, én meg pontosan ezért szeretem. És hogy még miért? Nézze meg mindenki a következő videót, és döntse el maga. Találkozunk a Várban!



 
További információk, részletek, jegyvásárlás és minden egyéb fontos: www.aborfesztival.hu

Fotók: Nagy Zita - Borgőz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...