2013. november 24., vasárnap

Szőlőzsír a parafadugóban, szellem a palackban – Életre keltett parafadugók

A következő másfél hétben itt a Borgőzben egyfajta kis művészeti kiállítást rendezünk, hiszen nem csak a jó borokért, de a hozzájuk fűződő kreatív alkotásokért is rajongunk. Sorozatunk első részében a Zsirai Pincészet “Keltsd életre a parafadugót!” pályázatának top10-es mezőnyéből két alkotót mutattunk be, ma pedig folytatjuk a sort két további pályaművel és készítőivel. Mini-interjú sorozatunk mostani részében Nyáry Erika SzőlőZsir-ai, valamint a Nyíregyházi Főiskola csapatának Szellem a palackból címre hallgató alkotását ismerhetjük meg, méghozzá az alkotók segítségével.          

Nyáry Erika: SzőlőZsir-ai

  
Mű leírása: Egy szőlőzsír, mely valóban tartalmaz szőlőt, és egy parafadugó, melyben magunkkal vihetjük kedvenc borunk ízét, illatát. 
Felhasználandó parafadugó mennyiség: 1 db

- Nagyon adja magát az ötlet, mégsem készítette még el senki… Hogyan pattant ki a fejedből, hogy szőlőzsírt „tölts” egy parafadugóba, és ezzel a művel indulj a pályázaton?

- Egy öncélú, pusztán l’art pour l’art alkotás létrehozása nem motivált, egy piacra dobható, sokak érdeklődését felkeltő, esztétikus, és egyben praktikus terméket szerettem volna kitalálni. A minimalista stílus híveként a kevesebb több elvén egyetlen darab parafadugó transzformációján kezdtem gondolkodni, és kerestem a hozzá méretben és formában leginkább hasonlító létező terméket. Így villant be a rúzsok, illetve az ajakápolók világa, és megdöbbenve tapasztaltam némi netes kutakodást megejtve, hogy bár a magyar megnevezés az eredeti recept szőlőtartalmára utal, ma már véletlen sem szerepel összetevői közt.

Létezik viszont mindenféle más ízesítésű ajak”ír”…

- Igen, az édesszájúak részére számos aromásított változat található a piacon, ugyanakkor a gyümölcsös, kólás, csokis létezése mellett senki sem gondolt még boros variációra. A nemzetközileg elismert Tokaji Aszúnk ehhez ideális lenne, és szerencsére a Zsirai Pincészet is készít ilyen mennyei nedűt. Ugyanakkor beugrott, hogy a szintén világhírű Hélia-D kozmetikai márka is alkalmazza az eszenciát termékeiben, tehát még jótékony hatása is bizonyított a szépségápolásban, mely újabb érv a létjogosultsága mellett. Konzultáltam velük elképzelésemről, és az ötletet támogatva hozzájárultak logójuk feltüntetéséhez látványtervemen. Azóta folyamatosak a pozitív visszajelzések, köztük külföldről is.

Munka közben - Nyáry Erika
  
- Mivel foglalkozol, ha éppen nem egy parafadugó életre keltésén dolgozol?

- Spanyolország és Magyarország közt ingázó építész vagyok, de annyi, a szakmámat többé-kevésbé érintő egyéb tevékenységgel foglalkozom, hogy akár százlábúnak is titulálhatnak. Külföldi szaktudósítóként rendelkezem a legtöbb referenciával, de szerveztem már több kulturális rendezvényt, kiállítást, konferenciát, s jómagam is tartok kortárs építészeti előadásokat. A belsőépítészet és a lakberendezés mellett legújabban ipari formatervezéssel kísérletezgetek.

- Kedveled a borokat?

- Szívesen kóstolgatok minőségi borokat. A pincészeteket viszont inkább az építészet felől közelítem meg, és figyelmem elsősorban a kortárs spanyol borászatokra irányul. 2006 elején diplomáztam a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, és költöztem ki Spanyolországba, Madridba, ahol külföldi szaktudósítóként kezdtem dolgozni. Ekkor adták át a Marqués de Riscal borszállót, melyet Frank O.Gehry sztárépítész tervezett, így ennek aktualitása kapcsán egy nagyobb összefoglaló cikket készítettem a kortárs spanyol borászatokról az OCTOGON Architecture & Design magazin számára. 2008-ban pedig egy észak-spanyol cégnél helyezkedtem el, és költöztem fel La Rioja borvidék megyeszékhelyére, Logroñóba. Ettől az évtől kezdve spanyol bortúrákat is szervezek, melyek felkerültek a Magyar Építészkamara akkreditált fakultatív továbbképzései közé, illetve folytatom azóta is a tudósítást, példaértékű újabb, például környezettudatos pincészetekről.
    
A Nyíregyházi Főiskola csapata: Szellem a palackból



Mű leírása: A mű azt a pillanatot megörökítő alkotás, amikor a pohárba ömlő bor éppen felveszi annak formáját. Bár a parafadugók pontosan lekövetik a folyadék mozgását, a végeredmény mégis egy absztrakt szobor. A bor színét és ragyogását a parafadugók végét borító magasfényű bordó és vörös festék, és a dugók közé rejtett izzók érzékeltetik.  
Felhasználandó parafadugó mennyiség: kb. 5.000 db

- Ti egy csapatként indultatok a pályázaton. Kérlek, mutatkozzatok be kicsit az olvasóknak!

- Nagy Alexandra, Lócska Orsolya, Gafouroglou Zsanett, Gavellér Márk, Somogyi Bence és Tóth Márton, a Nyíregyházi Főiskola Vizuális Kultúra Intézetének elsőéves hallgatói vagyunk. A sokféle - és érdekes - rajzi, grafikai, festészeti és kreatív órákon tanultakat próbáljuk hasznosítani az iskolán kívül is, mint például ezen a pályázaton. Mivel jó a csapatunk, szeretünk minél több feladatot együtt megoldani, és ennek ürügyén több időt együtt eltölteni.

- Hogyan bújt elő a "szellem a palackból"?

- A mű ötletét a közös szabadidős tevékenységünk alatt szerzett élmény ihlette. A borozgatós, beszélgetős estékhez kapcsolódó vizuális élmény feldolgozása volt a cél. A terv gyakorlati megvalósításakor kasírozott, faragott hungarocell vázra dolgoztuk fel a parafadugókat. A fénytechnikai produkció felelőse Somogyi Bence.

- Borozgatós, beszélgetős estekről meséltetek. Ezek szerint ti is elmerültök időnként a borok világában...

- Hamvas Béla A bor filozófiája című könyve a legjobb elméleti útmutató a mi borokkal kapcsolatos gyakorlati tevékenységünkhöz. Borok terén pedig inkább kísérletező kedvűek vagyunk.


A folytatásban a pályázat további alkotásait és alkotóit mutatjuk be.


A győztest - aki 100 ezer Ft-ot és 6 főre szőlő borkóstolót nyer a Zsirai Pincészetnél - majd csak a díjátadón nevezi meg a zsűri. 


A művek egy részét elárverezik, a befolyt összeget pedig jótékony célra ajánlják fel.

Az interjúsorozat 1. része:
Hetes Réka: Bacchus hordója és Szabó-Darida Ági: Bor bemutató palack


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...