2014. március 15., szombat

Ünneplőben a Furmint - Borgőzös este a Cuvée Borbárban

Ahogy arról már korábban "tudósítottunk", megtörtént az, amire személy szerint nagyon vártam, vagyis Szombathelynek is van már egy remek borbár-vinotékája. Aztán szinte egyik napról a másikra megtörtént az is, hogy február 27-én ott találtam magam a "pulpituson", a Cuvée Borbár falai, asztalai, poharai, és vendégei között, történetesen a borbár első - bemutatkozó - tematikus estjének, a Furmint Február estnek előadójaként.

Cuvée üdvözlés - Furmint pezsgővel
Történt ugyanis, hogy korábbi, felfedező célzatú ott jártunkkor (Furmint) februárt írtunk éppen, így Laki Balázs üzletvezetővel természetesen borok körül forgó beszélgetésünk, majd ebből gyorsan és lelkesen kibontakozó ötletelésünk, együttműködésünk során kézenfekvő volt, hogy a Cuvée első tematikus estje a Furmint ünnepléséről szól majd, lévén, hogy a Cuvée is csatlakozott az országos Furmint Február mozgalomhoz.

És ha már Furmintok, miért is ne "kerekítenénk ki" az estet még szebbre, még ünnepélyesebbre, no meg miért is ne mutatnánk be, mit tud a Cuvée, már ami a "harapható" oldalát illeti? Néhány remek falatot hangoltunk tehát a Furmintokhoz, ünneplőbe öltöztetve a borbár csemegepultban található harapnivalóit is, méghozzá Németh Danival, a Móló étterem szenvedélyes és kreatív séfjével együtt.

Néhány nap múlva a terveket tett követte, vagyis Furmintokat kóstoltunk, bor- és ételsort állítottunk össze, tovább ötleteltünk-kóstoltunk, Dani elkészítette a Furmintokhoz hangolt falatok első szemet gyönyörködtető "prototípusait", mígnem elérkezett a február 27-e, és nagy örömünkre rengeteg kedves, nyitott, és érdeklődő vendég töltötte meg a Cuvée borbárt. Érkezett egy vendégelőadónk is a somlói Kreinbacher Birtokról Polgár Zita személyében, aki a sorban szereplő két somlói Furmintot mutatta be, jómagam pedig Badacsony és Tokaj-hegyalja "lankáin", a Badacsonyi Laposa, és a Tokaji Sauska, Oremus, és Balassa Furmintok között "kalauzolhattam" a vendégeket.

Fotók: Wawrzsák László

Üdvözlő italként Chateau Vincent Tokaji Furmint Pezsgő érkezett a pohárba, és amíg a virgonc buborékokkal teli, friss nyári almás illatokkal üdítő pezsgőt kortyoltuk, Zitától sok mindent megtudhattunk a pezsgőkészítés részleteiről, hiszen a Kreinbacher Birtok már pezsgőpincészettel is rendelkezik. Aztán eljött az este általam leginkább várt része, hiszen megérkezett az első "hármas" párosításunk, a Laposa Badacsonyi Furmint 2012, a Sauska Tokaji Furmint 2012, és a két bor ételpárja, kaprigyümölcs és olívaválogatás, némi datolyával pikánssá tett padlizsánvelőn ágyazva, céklachips és liofilizált (fagyasztva szárított), majd por formájában a tányérra "lehelt" cékla-, valamint tökmag, illetve frissen sült olívás kenyér társaságában.

Február búcsúztató színek - Kaprigyümölcs és olívaválogatás

Túl azon, hogy mesésen szépek voltak ezen az estén a tányérok - még egyszer és soha nem elégszer a hihetetlenül precíz és lelkes Danit és kis csapatát illeti a dicséret - a bor- ételpárosítások is remekül szerepeltek. A kapri- és olíva sós-citrusos ízvilága kiegészülve a datolya nagyon finomra hangolt édességével mindkét borból kihozta a kihozni valót: az ellentétekre építve a badacsonyi tételből a friss, citrusos, sós vonalat, a Sauska Tokaji Furmintnál pedig már a gyümölcsösebb, mélyebb, tűzköves-ásványos jegyeket is domborította.

Polgár Zita - Kreinbacher Birtok
2011-es Kreinbacher Nagy-Somlói Furminthoz - finoman zöldalmás, lime-os, körtés, fűszeres kortya miatt - almachutney érkezett, természetesen zöldalmából, benne pedig olyan frissítő finomságok, mint gyömbér, citrom, és menta.

Hogy a kevesebb részben hordós, nagyobb részben tartályos érlelésű bor egyszerre finoman krémes, egyszerre feszesen vibráló szerkezete, valamint leheletnyi pirított kenyérhéjas zamata a falatkában is bekacsintson, friss tárkonyból készült selymes öntettel, valamint pirított fenyőmaggal koronázott bivalymozzarella érkezett még a tányéron.

Aztán legnagyobb örömömre korábbi személyes élményeimet is megoszthattam a Cuvée vendégeivel, hiszen az anno a tolcsvai Tokaj Oremusnál tett látogatás emléke, Bacsó András borász gondolatai mindig újra meg újra felidéződnek bennem, valahányszor Oremus bor kerül a pohárba. Ezen az estén a Mandolás Furmint 2011-es tétele mellett a somlói Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2011 ölelkezett össze ételpárjával, a libarillette-tel. És akkor álljunk meg egy szóra... Mert ahányszor a rillette szóba kerül, nem megyek el mellette szó nélkül. Imádom, rajongok érte, le nem veszem a szemem róla.

Németh Dani és rillette-je!

Imádtam az "őshazájában", Franciaországban kóstolt Loire-völgyi - Tours környéki pirultabb, "szálasabb", rusztikusabb változatát, a krémesebb, lágyabb, levegősebb, finomabban omlós verziót is, de most már Dani csodásan "feltuningolt", kakukkfűvel, oreganoval, szecsuáni borssal, és némi szarvasgomba öntettel, miniatürizált saláta kíséretében tálalt rillette-je is etalon számomra. Tehát irigyeltem az Oremus Mandolást és a Kreinbacher Öreg Tőkék Borát is, amiért a Furmint Február esten viszonyuk lehetett a rillette-tel.



És ha már gondolatok, és személyes élmények... A bemutató előtt pár nappal érkezett meg hozzám az a küldemény, amelyet már nagyon vártam, történetesen Ripka Gergely Tokaj Kalauz 2014 munkája, amit a Cuvée vendégeinek is szívből ajánlottam, és szívből ajánlok az olvasóknak is, hiszen valóban hiánypótló könyv, hitelesen és igényesen bemutatva Tokaj-hegyalja ötven pincészetét, gasztronómiai műhelyeit, éttermeit, tehát Tokaj gazdagságát. Nem maradt el tehát ezen az estén a szellemi táplálék sem.


A borsort - és a Furmint ünneplését - mi mással is zárhattuk volna, mint egy kimagaslóan szép Tokaji Furminttal. Balassa István 2012-es Nyulászó Furmintja feltette a Furmint i-jére a pontot, a februárra meg a koronát dús, buja, szép és kimunkált, dübörgő ásványossággal, lédús, érett barackkal, körtével, trópusi gyümölcsökkel, cizellált ívekkel, már-már keleti fűszerességgel, ásványossággal, tejszínességgel, füstös-dohányos jegyekkel. Ételpárja, a pármai sonka édes-sós ízvilága tökéletesen igazodott a borhoz, némi édes, gyümölcsös vonallal kiegészítve sárgadinnyekrém, illetve pirított-füstös vonallal kiegészítve tökmagkrém és frissen sült hajdinás kenyér formájában.


Hát így múlt el a február Szombathelyen és a Cuvée-ben, remek Furmintokkal és falatokkal, igazi ünnepi hangulatban. A március a készülődő tavasztól kicsit dorombolósabb, összebújósabb hangulatot ígér, persze benne a féktelen szeszélyességgel is - szigorúan nőnemben - tehát a március 27-én, csütörtökön következő tematikus est a  sokarcú Merlot jegyében telik majd.

Élvezzük ki minden pillanatát ennek a hónapnak is, jó borokkal, jó élményekkel! Cheers!

Fotók: Wawrzsák László





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...