2014. február 6., csütörtök

Kapcsold az ötödik sebességet! - VinCE Budapest Wine Show

Ötödször tölti be február 28. és március 2. között a borospoharak csilingelése a Corinthia Hotel Budapest tágas tereit. Az idei évben már Wine Show-vá avanzsált VinCE Budapest eseményt mi is kitartóan látogatjuk a kezdetektől fogva, és rengeteget tanultunk az évek során, így például tavaly Ausztria borairól Darrel Joseph előadásában, vagy éppen a víz ízéről Arno Steguweit víz-sommelier-től, de a Champagne-ról is sokat megtudtunk Márkus György tolmácsolásában.

Fotók: www.vincebudapest.hu

Idén is lesz lehetőség a tanulásra, hiszen rengeteg előadás, mesterkurzus és workshop vár arra, hogy meglátogassák a tudásra szomjazók. Sőt, idén - nagy örömünkre - már nem csak a szomjazók, de a tudásra éhezők is, hiszen gasztronómiai programokkal is készülnek a szervezők, mi több, idén már a kávékban is kereshetünk terroir-jegyeket, hiszen egy előadás keretében megtudhatjuk, mi is a kávé- és borkészítés közös esszenciája.

Természetesen mindemellett a "szokásos" napijegyes sétáló kóstoló is várja a vendégeket, ahol az összes kiállított bor kóstolására lehetőség nyílik. Idén 160 kiállító mintegy 1000 bora várja az érdeklődőket, remek alkalom tehát arra, hogy felfedezzük, összehasonlítsuk, elemezgessük, vagy egyszerűen csak érezzük-élvezzük a borokat-borvidékeket. Néhány programot alább mi is kiszemezgettünk a kínálatból, a részletes órarendért pedig érdemes egyet kattintani.

Aki mindent tud a kávéról - André Hoinkis

Péntek - Egy csésze terroir, brazil és indiai borral

Szemesnek áll a világ - tartja a mondás, és ha valamire, ez a kávéra biztosan igaz. Egy ízig-vérig brazil, kávépörkölő illatban felcseperedett szakember, André Hoinkis, a Douwe Egberts nemzetközi kávészakértője tart majd előadást a single origin kávék világáról. André a világ elismert kávétermelő régióiból választotta ki azokat a szemes kávékat, amelyek kóstolásakor - a különleges dűlőszelektált borokhoz hasonlóan - kizárólag az adott termőhelyre és birtokra jellemző, egyedi terroir-jegyeket fedezhetünk fel.

A négy egzotikus Omnia Reserve termőhely: a guatemalai Acatenango völgy, a brazil Santa Helena és Sao Vincente birtok, az indiai Malabar part, és a kolumbiai Huila régió kávéi mellett a távoli országok és a hazai testvérbirtokok boraiból is ízelítőt kapunk, sőt, a szakértő további különleges területszelektált szemes kávékat is bemutat.
Erre befizetek...

Még mindig péntek - Mi is házasíthatunk!

Interaktív házasítás felsőfokon, avagy borvidékek házassága. Zwack Izabella, Domokos Attila, Légli Géza és Rókusfalvy Pál vezetésével megtanulunk borokat házasítani. Miért jó, mire figyeljünk, hogy jól sikerüljön egy cuvée? Három borvidék, három borász három fehérborát fogjuk kóstolni és házasítani, a hallgatóságból csapatokat alkotva közösen dolgozunk, mindenki kipróbálhatja a pincemunkát! A legjobb cuvée indul a VinCE házi borversenyén, sőt,  a legjobb csapat minden tagja hozzájuthat egy-egy egyedi címkével ellátott, általa készített borhoz. Na, ezzel már biztosan lehet a barátok előtt villantani!
Erre befizetek...

Az egyik legnépszerűbb program idén a Moët & Chandon mesterkurzusa

Szombat - Champagne, Burgundia, Mór

A szombat igazi kalandor nap lesz a VinCE-n, hiszen - kis túlzással - a világ szinte minden bortermő vidékére bekukkanthatunk. Champagne-ban kezdünk, méghozzá a Moët & Chandon háza táján, ahol bepillantást nyerhetünk a pezsgők legféltettebb titkába, az alapborok készítésébe. Az előadást maga a csinos borászhölgy, Elise Losfelt tartja. Aztán Clive Coates, a Dél-Burgundiában élő MW avat be minket Burgundia titkaiba. Három fehér és három vörösboron keresztül győződhetünk meg arról, miért is olyan mitikus ez a borvidék.

Elise Losfelt a luxus champagne-ház borásza
Caroline Gilby vezetésével eljuthatunk majd - természetesen a borokon keresztül - a fenséges Kék Duna minden országába, és Mórra is bekukkanthatunk egy könnyed, laza, fiatalos, humoros, "Dumaszínházas" előadás keretében. De jön még Kristian Kielmayer és elvisz minket olyan fővárosokba, amelyek falain belül (!) szőlő terem, Dr. Mészáros Gabriella nagy fehéreket és nagy vöröseket mutat majd meg nekünk a Pannon Bormívesektől, Mr. Terroir borai is érkeznek Wachau szédítő meredélyeiről, megismerhetjük a francia malbec-et, és magnum palackos Veuve-Clicquot pezsgőket is kóstolhatunk, Tom Stenvenson vezetésével.



Vasárnap - Jönnek a hazai séfek!

Vasárnap a gasztroőrülteknek érdemes a VinCE-t látogatni, hiszen három előadás is fogukra való lehet. Az 1 bor, 4 chef, 4 fogás, 200 zsűritag esemény máris izgalmasan hangzik, bár a séfek neve még nem került nyilvánosságra. Ezt követően érkezik a desszert, vagyis ugyanez az előadás kicsit más köntösben, 1 édesbor, 4 chef, 4 édesség, 200 zsűritag tematikával.

Nem marad el a mozizás sem, a mesterséf gourmet menüjével élvezhetjük a "gastromovie"-t, vagyis a Bocus D'Or versenyről készült nagy sikerű dokumentumfilmet. Előadók: Hamvas Zoltán és Széll Tamás. Persze ezen a napon sem marad a torkunk szárazon: jönnek a VinCE Magazin tesztgyőztes, ötcsillagos pezsgői Nicolas Jaeger pezsgőmester prezentálásában, aztán világsztárok borait kóstolhatjuk, illetve a Balkán Bermuda háromszög (Vranac-Plavac-Prokupac) örömeiben merülhetünk el.



Három napig tehát Budapest felé mutat a borvilág iránytűje, érdemes nekünk is arrafelé tartani. És a végére még egy kis bréking nyúz: idén is megismétlődni látszik a tavalyi eset, hogy történetesen a szombati napra a helyszínen már nem lehetett belépőt vásárolni. Jelen pillanatban a március 1-i napra az online vásárlásból a jegyek 70%-a elővételben elkelt, így már most látható, hogy a helyszínen nem lesz lehetőség aznap jegyet váltani. Aki valamely szombati programra kíváncsi, az minél hamarabb biztosítsa napi kóstolójegyét is (ugyanis csak egy "alap" kóstolójeggyel, és az adott előadásra megváltott külön belépővel együtt látogatható valamennyi előadás).

Mi?
VinCE Budapest Wine Show
Mikor?
2014. február 28. és március 2. között
Hol?
Corinthia Hotel Budapest
Hogyan?
Részletek, jegyvásárlás, további információk az esemény weboldalán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...